! Bila Si Gadis Berbicara !: 2012

Wednesday, 12 December 2012

speechless ~~~







Hello readers ...disaat menaip entry ni aku sedang dengar lagu raya Nazam Lebaran ...errrr...pelik -_- 

Ok.. back to the main topic...  speechless ? kenape? ayat tu lah aku gambarkan pada blog aku yang dah hampir berhabuk akibat malas nak mengupdate.. terlalu banyak benda yang diupdate sampaikan jadi tak tahu nk update ape... speechless la kan..sukar nak diungkapkan  ... ZzzZZZ...


Saat mengupdate entry ni terasa otak tersangat serabut... tensionn.  tak pasti apa masalah aku sebenarnya.. sedihh.. menangis tiba-tiba kekadang.. terasa macam orang gila pun ada .. 

Dulu before masuk U ni... terasa sangat tak sabar nak tinggalkan kehidupan bekerja..kehidupan kat rumah... bosan sebab takde kurang masalah .. kerja kat kedai roti dulu tu aku rasakan sangat tension sebab takde kerja.. duduk main facebook dgn bermesej je.. lololololol.. tapi sekarang aku nak macam tu balik bole ??? huhuhu.. 

Setelah dikenal pasti aku rasa aku homesick kot.. takde semangat nak pergi kelas..tapi still pergi ok.. =D study pun macam malas2 je.. hewhewhew.. (ketawa gedik) ...nak mengADD dan menDROP subjek untuk sem 2 nanti pun malassssss.. heiheii... aku dah kemaruk nak kawen agaknye... kuikuikui -_- 

Tapi bila diperhatikan sekejap je kot nak masuk sem 2 dah.. sabar lah wahai hati... aku tak duga kehidupan kat U ni banyak cabarannya.. (yeke??? ) 

 dah lah UUM ni  jauh dari rumah.. imagine lah naik bas nak balik saje pun dah setengah hari...? selamat balik masih ada punggung lagi =D 

Selalu juga mimpi yang UUM ni sebelah rumah aku je.. kan seronok if mimpi tu jadi kenyataan..saat ni lah macam terasa kan best ade pintu kemana-mana saja Doremon tu.. hohoiii... tibe-
tibe rindu nak tengok Doremon.. uHHhHH..sedihh :'( 

Apa2 pun.. 20hb Disember ni ...habis je kelas aku nak cabut dari Kedah ni.. sayonara lah... !!!! hohoohohho.. balik sorang2 .. 

kan best kalau bas yang aku nak naik nanti ada katil kat dalam dia.. macam ni pun ok lah..hohoho


              
                 



Kalau bole aku nak driver bas tu rupa dia macam mamat kat bawah ni ... jeng jeng... 


                                            


Ok .. tu je impian aku..  hahhaa .. bye =D



.







Suka Entry ni? Like la !!

Friday, 2 November 2012

Hamster degil yang comel ^^







Adik aku ikah n sarah ade bela due ekor tikus  hamster..  act aku agk allergic...  bukan geli eah.. sebab aku tengok die macam tikus.. berbulu.. laju macam tu..  tapi memang agak comel la ..  lagi2 bile die main roda berpusing tu n time die berdiri... sampai sekarang aku takde pegang lagi pun mereka2 tu.. bile die dtg dekat,,aku akan jerit macam aku terserempak dengan tikus,iguana,harimau,ular sawa dan sebagainye..

Yang coklat CHIKO (betina) BOBU yang putih (jantan ) 

Tatkala tertypenye  entry ni adalah hari terakhir aku menggunakan khidmat wifi di rumah aku sebab aku dah nak balik UUM.. pukul 9 malam nanti... dan sekarang abang aku tengah berusaha mencari BOBU.. tu nama tikus  hamster  jantan yang agak degil tu... kerja nak masuk bawah katil je... memang dasar tikus ... kalau lah aku dapat pegang tikus  hamster tu ..aku picit2 dah.. hoh! berjiwa kebinatangannye aku -___-


panjat nak keluar sangkar.. degil gile.. untung aku tak picit =D 
                                                                  

Abang aku yang pada mulanye cari hamster dengan panggilan sayang ..(aku pun hampir muntah dengar) terus memaki hamun hamster yang degil gile tak nak masuk sangkar tu..

dan sekarang BOBU dan CHIKO (nama tikus  hamster betina ) terpakse diasingkan rumahnye sebab dorang nak bergaduh je bila dekat even dah letak bedak Johnsen beby (ciss.. bedak mahal2 aku beli adik aku bagi hamster pakai) .. kenapa letak bedak kat hamster? sebab nak samakan bau dorang ..kalau bau dah sama dorang tak gaduh..adik aku lah kate.. die kate ade buat beberapa reseach pasal menatang tu.

so kesimpulannye mereka tetap bergaduh..  kami syak CHIKO pregnen.. biasalah pembawakkan budak..ade jugak terdengar isteri yang mengandung allergic dengan hasben die sendiri.. mungkin hamster pun camtu kot.. ntah.. 



ni CHIKO

dan CHIKO.. 



BYE !!!!




.
.
Suka Entry ni? Like la !!

Thursday, 1 November 2012

Buah loofah mirip payudara wanita =D




                                                 



Salam all readers ...   act aku yang teragak jakun lepas tengok gambar atas ni terus tergerak nak buat entry ni.. mungkin ramai yang dah tau.. aku je yang agak ketingglan kot .. (sebab adik aku kate aku dah ketinggalan sebab baru tahu pasal buah ni ..ok fine ! aku duduk dalam hutan -___- ) ... serius sejibik kan? hahaha..  dah jadi blog lucas pulak..

Act gambar buah ni telah dicrop untuk menggempakkan lagi entry .. hehehe...gambar sebenarnya boleh tengok kat bawah2 ni... buah ni name LOOFAH ..orang Vietnam lah yang panggil macamtu..buah loofah tau bukan buah Neelofa... lalalalaa =D

                                                    


                        

                     


 buah Loofah


buah Loofah







ok.. itu sahaja..  agaknye macam mane lah rasenye ek .. heehehhee..sekali lagi.. ini bukan entry lucah eah..tapi buah ni memang wujud ... jgn sensitif2 ea ..  bye !! 





.
Suka Entry ni? Like la !!

Tuesday, 23 October 2012

Welcome to Changlun,Kedah =D







Changlun ni pekan la kot act.. name tempat tau..bukan sejenis makanan,sushi ataupun sejenis kayu-kayuan n wateve la..  zzzz.. ! nak cerita pasal sejarah Changlun,tunjuk peta ke? alah..malas la.. yang aku tahu Changlun ni pekan dekat2 dengan UUM..lebih kurang 3hri perjalanan dari UUM kalau merangkak la..kalau naik bus dalam 15 minit la kot.. kalau bus tu bawak 250km/j mungkin dalam 4 minit dah sampai...

nak tunjuk gambar je ... gambar2 ni aku snap gune camera yg gune filem tu je..nak beli digital camera tak mmpu T_T



stesen bus/teksi..dimana tapak kakiku yang bersaiz 38 kali pertama menjejakkan kaki kat bumi Changlun ni..mase 3sept2012 hari 1st pendaftarn..hoho.. sungguh memorable..







yang ni pulak trafic light dan jejantas..yang tu pulak plastik sampah dan plastik icecream 20sen.. haha.. no idea act !-_-
yang ni pulak signboard -_-'! anak panah ke Sintok tu ke UUM lah..
                                             
ni gerai rojak buah Mak Bee ..hehe.. name tu sesaje ja aku bagi act! mak dengan kak sedare aku kate rojak buah die sedap gile kat sini.. jadi aku pun bawak la balik beberapa tong kuah rojak die..aku harap driver bus balik esok akan sediakan tempat untuk aku menghangkut bergelen tong kuah rojak tu kat atas bas nanti ..sekian -_- 

saje nak tunjuk kat sini ade KFC..MCD takde lagi..mungkin nak tunggu aku bukak kot.. =D

yang ni Mira..budak yang hari2 peluk aku time tido tapi tak nak mengaku.pic ni takde kaitan pun act dengan entry Changlun ni sebab die bukan la dilahirkan atau melahirkan kat sini..ngeh3 ..saje nak mempamerkan wajahnya yg  teramat sedih akibat tertinggal flight balik ke Sabah.. kesiannye die..harini 24Oct besday die..ok.. so plis wish for her ..HAPPY BESDAY =D


yang ni Azie.. name full die..mungkin Noor Azimah Martinah,,haha.. suke2 je bedal name orang =D..maaf Aziha..jari die tak sure tunjuk peace ataupun mungkin menunjukkan cincin tunang or whatever..ataupun menunjukkan reaksi dengan dialog seperti ini "bak rokok sebatang !" isyy.. perokok ke ? hahaha ..muke ceria selepas berjaya memenuhkan 1 troli dgn ntah ape2 barang dekat C-Mart aka Pavillion Changlun =D

yang ni kasut la kan.. harge2 kasut2 kat sini memang murah gile kot..sile imagine RM5 boleh dapat 5 ..bukan 5 pasang la..mungkin 5 patah makian dpd tauke kedai ni..haha.tapi serius memang murah compare dgn tempat aku..

selain kasut beg2 kat sini pun agak murah la.. kot.. ntah.. -_-

ini pemandangan Pasaraya C-Mart aka Pavilion Changlun.. selain bowling,karaoke,panggung wayang terdapat juga domino pizza selain toilet yang mewah dan cantik turut terdapat di sini..hehehe..tipu je.. act cume ade bowling n  karaoke box je..sekian..=D

kat luar C-Mart aka Pavillion ade Marrybrown .. saje jakun2 kejap sebab dekat Yong Peng Marrybrown dah bankrup akibat tak sedap,jadi tak laku lah .agknyela =D

ok... kesian  sekian ...  jum packing barang.. esok nak balik dah.. doakan perjalanan aku ke Yong Peng dengan budak Amer aka playboy tegar (maaf ni gurau je. =D ) sang pencinta setia UUM selamat eahh.. bye !!



.
Suka Entry ni? Like la !!

Thursday, 18 October 2012

DPP Yayasan Al bukhary 10 tahun akan datang =D







Ecehhh.. sejak2 ni asyik update pasal YAB je eah... emmm.. ni cume impian,angan2,cita2 dan mungkin juga cadangan ...  heeee...   

1st ...  bilik..aka katil aka tempat beradu or wateve la nk buat dalam bilik tu ialah.. jeng3..  cmni rupa die...  

yang ni untuk gegurl2 sekalian lah .. pinky sweetnye..dan memang takkan bangun g kelas kalau tido dalam rumah pink ni sebab dah terasa mcm princess..mkn tido je lah tggu putera raja dtg minang  =D




  

yang ni pun cool.. lagi cool kalau letak econ dalam bilik..astro ke esbox ke kan..kalau bilik den cmni sumpah tak balik Johor dah .. hahaha.. boleh ?
     

yang ni pulak cadangan   impian untuk bilik para lelaki mahupun yang tak berapa nak lelaki tu =D 


agaknye lelaki nk bilik cmni.. mne aku tahu kan..  =D





                             

atau camni?ntah.. mne aku tahu..aku bukan laki . =D
          

2nd ialah toilet cadangan       impian YAB cmni rupenye                       
Air panas mahupun juice tembikai turut disediakan di sini.. mandi manda dengan gembira .. ea? 

                          
Seterusnya .. cafe ... 

semua jenis masakan disediakan..termasuklah makanan masakan ibu sendiri... waiter dan chef juga segak2 belaka =D

                                     
                                  Seterusnya pemandangan YAB dari jarak jauh adalah begini ..


dilarang mencelup kaki yang bercagu didalam swimming pool ini =D
                            

        

     Seterusnya YAB mall 

terdapat pelbagai premis jualan dan menyajikan discount sehingga 100 % ..pizza hut,,domino pizza,mcd dan seangkatannye ade dalam mall ni ..pekerja2 dalam ni pun merupakan artis populer spt Aaron Aziz,Kamal Adli,Nora Danish,Sharifah Aini mahupun M.Daud Kilau yang buat kerja part time..=D
                         

                  Seterusnya masjid YAB  akan kelihatan seperti ini ..

                 


ok.. sekian angan2 ku... ehe.. post ni tidak bermaksud atau ingin mengaitkan sesiapa..just suka suki.. bagi penghidap sakit jantung atau ibu mengandung ditegah perlu berfikir 2,3 atau 4 kali untuk mentelaah entry ini..bagi yang sedang beremosi,putus cinta,gagal exam atau hilang kucing juga dinasihatkan tidak membaca entry ini.. =D sekian.. 



 Hidup perlu angan2 ..walaupun kadang2 cume angan2 kosong =D

     
.           
Suka Entry ni? Like la !!

Friday, 12 October 2012

My new life in UUM DPP Yayasan Albukhary -Part 1






Sedar tak berapa nak sedar dah hampir sebulan 10 hari aku berjaya duduk di bumi UUM ni dengan jayanya.. ye hampir la jayanya.. macam2 kot pengalaman pahit,tawar mahupun mistik.. jeng3.. takmau cte nanti orang takut.. lalalalala..  

Dan yang paling seronok walaupun duduk kat Kedah tapi aku kire berpeluang la jugak dengar macam2 loghat bukan setakat Kedah, tapi jugak Kelantan,Terengganu,Sabah dan seangkatannya lah.. sebab biasa kat Johor cakap biasa je kan.. ngeh3 .. cuba untuk belajar paham la paling kurang.. kalau cuba cakap memang lawak la dengar.. weeee..  lagi2 bile cube cakap Sabah memang jadi Indon ..hahaha.. 

Tapi memang lawak la kalau duk cerita pasal loghat2 ni.. sebab pernah ade sorg pakcik bas ni duk borak gune loghat Kedah mak aii pekat gile.. aku angguk dan senyum2 kerang je.. sebab tak bpe nk paham.. haha.. kesian kot pakcik tu.. maaf maaf.. hahaha..

tapi aku kot yang lebih sengsara sebab pakcik tu yang patutnye sedia tahu aku tak pham ape yang die duk cerita  tak berhenti cakap kat aku gune loghat Kedah die.. sampaikan aku rase macam nak terjun dari bas dan buat aksi ala spiderman .

.Pengakhiran cerita pakcik tu bile bas tu sampai kat DPP Yayasan Albukhary..ooo... sampai pun akhirnya kat DPP tercinta..  hohoooho..lalalala..sesampainya aku diperkarangan DPP aku rase lega sebab aku tak de la rase bersalah sangat sebab terbuat muke blur loading tak paham loghat Kedah pakcik tu kan..


phewwwww .. !!!

Itu iklan yang sangat panjang dan bosan dibaca actually.. tau readers2 semua suke tengok gambar je kan.. jadi disini saya telah pun menggunakan function fon berkamera saya untuk mengsnap beberapa bilah gambar sekitar DPP YAB la.. 

Gambar2 ni cume sekitar depan ,belakang kiri dan kanan bilik aku saje.. jadi nikmati lah .. errr ..




katil di bilik 563.. little bit messy.. omg..i've got 5 days mc.. :D

padang YAB.. sebelah tu DPP Bank Muamalat..kat sini lah tempat kami duk skodeng abe2 sepak,tendang,terajang bola.. errrr ..

ni belah depan kanan bilik den.. tempat sidai segala jenis kain

ni tempat kami bermandi manda,scuba diving,bersauna,mandi susu,menyanyi2 kecil dan sebagainya

tu mesin basuh jenama Alcatel..masuk je 200sen die akan gerak2 sambil keluarkan alunan lagu twinkle2 little star mahupun suriram..macam menatang kat tepi2 shopping mall tu.. selalu gak duk naik atas mesin tu kalau takde kelas..:D

ni pemandangan dari tingkat 500.. tinggi sangat gayat..selalu malas turun tangga kiteorang gune payung terjun je..

yang ni timetable kite..hok2..bunge tu bunge btol tau..tapi la ni hampir layu dah.. bunge tu curi kat pentas dewan mas mase koir untuk convo aritu..penat datang dewan bawak lori last2 dapat curi sejambak je.. cis!




Tunggu part 2 .. 4 tahun akan datang nanti yek.. hehehe .. bye2  ..:D



.
Suka Entry ni? Like la !!

Friday, 14 September 2012

new life in UUM :)







ehemm.. harini 14 Sept 2012  ... bersamaan hari Jumaat.. tengah landing2 di atas katil bilik bernombor 563 ..berseorangan tanpa roomate... (sambil menahan sebak :p ) .. harini Jumaat.. Hari cuti bagi negeri Kedah.. rase janggal gile.. sebab kat Johor cuti Sabtu Ahad..  

pada mulanya sangkaan aku hidup kat U ni sangat teruk.. bile duk dengar cerita2 sepupu aku,Teha yang katenye pada mulanya aku mesti homesick and susah nak sesuaikan diri sepanjang mase kat sini agak meleset sebab aku tak rase sangat benda tu semua. alhamdulillah.. yelah ..memandangkan ini first time aku duk berjauhan dengan family kan. :'( 

hari orientasi yang aku sangkakan sangat teruk rupenye tak la teruk mana.. cuma kaki melecet2 duk jalan kaki banyak je lah.. dan mungkin kurang tidur.. tapi tu semua pengalaman baru dan sangat seronok.. :))

ehe..  tetiba terasa formal lak..  hahaha.. dan yang paling best sekali sepanjang minggu orientasi ialah dapat jumpe Aaron Aziz..  hohoho.. (namun amat malang sekali gambar tidak sempat disnap :'(  )  .. sebenarnya jumpe Aaron Aziz merupakan antara impian aku sebab aku ingat sampai mati pun aku takkan ade peluang jumpe beliau..  hohoho ( sambil senyum gatal ) ngeh2.. :3

antara gambar2 sepanang minggu orientasi... no edit okey  ... ! ( tangan didada mata keatas ) 


Sebelum 'bersukan'


tarian dari DPP Sime Darby






go go go kart :p

khidmat bakti Kampung Rawa ,Changloon 



BYEEEEE,,,,,  



..
Suka Entry ni? Like la !!

Friday, 13 July 2012

Aku Bakal Siswazah..? macam tak percaye :D





13 JULAI 2012  tarikh yang sangat aku tunggu2 since lepas keluar result STPM aritu.. terasa sangat bosan dah kerja..kerja..kerja.. 


Berbekalkan pointer yg so so je.. hehehe.  aku pun duk pilih kos yang agak2 sesuai dengan pointer aku..masuk punye masuk..pilih punye pilih kos yang sesuai.. aku tak tau pun kos yang aku mohon tu berkaitan ape..haha.. takde pun terfikir nak search google atau tanye senior2 ,cikgu, makcik kantin, abang ipar mahupun jiran tetangga


SEBAB??? 


entah.. penat kerja kot ..(padahal keje ngulo je.. ahaks) jadi mood macam kurang keexcited'annye.. dengan page yang asik error je membuatkan aku macam nk minum air teh kelat berjag2 je (akibat terlalu tension.)


alah.. tak payah la bebel banyak2 kan.. print screen la jum.. 






SARJANA PENGURUSAN HOSPITALITI DENGAN KEPUJIAN.. 


Apakah ? aku tertanye2 sekejap even kos tu memang antara pilihan aku kot..sebut2 cam ade hospital2 kan.. ingat ade berkaitan dengan hospital la kan.. kah3.. 
Selepas diinform oleh sepupu aku  Teha ..tekan kat Teha tu tau.! .
(sambil promote blog shopping die :D )
die beritahu macam ni. aku copy paste je ok.. :D


Pelajar pengurusan perhotelan akan didedahkan dengan operasi hospitaliti seperti restoran, hotel, agensi pelancongan dan kapal persiaran. Kursus ini boleh memberi perlindungan hospitaliti undang-undang, kewangan, ekonomi, pemasaran dan pengurusan kakitangan. Kursus ini juga dikenali sebagai pengurusan hotel atau pentadbiran hotel dan kadang-kala dikelaskan sebagai pengajian perniagaan.

Prospek Kerjaya

Setiap masa pasti ada orang makan di luar, menginap di hotel, dalam perjalanan atau mengambil bahagian dalam aktiviti yang sama, mereka mengunjungi institusi dalam industri hospitaliti. Banyak peluang pekerjaan menanti graduan pengurusan hospitaliti. Mereka boleh bekerja di jabatan kerajaan pelancongan, hotel, organisasi pemasaran perjalanan, operasi syarikat penerbangan dan agensi pelancongan. Jurusan hospitaliti akan mendapati kebanyakan peluang kerjaya di hotel-hotel besar.



Oooooooooooooooooooooooo  ( ooo yang sangat panjang) barulah aku tahu.. pelancongan rupenye..ok..ni lah akibat yang aku dapat sebab tak cek dan ambil tahu tentang kos yang aku duk sumbat2 mase mohon tu..sebab dalam fikiran yang sangat belagak ni dah kate " alaa.. ni sje je penuh2kan korum..ape2 jelah kan.. " erkk.  bagai terkena kejutan elektrik lepas aku dapat kos yang konon2nye nak penuh2kan korum tu kan..


Haihh.. cakap macam orang tak bersyukur je kan.. hehe.. ape-apepun aku sangat bersyukur gile sebab dapat bace perkataan TAHNIAH ! tu kan.. ahaks.. UUM pun antara pilihan utama aku .. dan aku sangat heppy dengan kos yang aku dapat..


Jadi,kepada sesiapa yang rase macam tak suke,xminat,tak tau pasal kos yang kite dapat tu.. tak pe lah.. just go on je lah kan.. kenapa? sebab ramai lagi yang kena kemukakan rayuan kat luar sana.. jadi bersyukur sajalah.. (peringatan untuk diriku jua) :D .. PEACE !!!







lepas ni kena belajar cakap utara la yek? :D 




.
Suka Entry ni? Like la !!

Friday, 29 June 2012

Contoh-contoh caption gambar yang annoying kat Facebook



Setelah sehari 24 jam mengonline Fb tanpa rase jemu dan segan silunya.. sebenarnya aku suke duk perhati pic2 yang dipost kat Fb.. actually aku suke bace caption2 diorang je.. hehe.. dan aku rase macam nak hempas je laptop ataupun henfon aku kalau dorang2 post pic tanpa caption.. arghhh.. haha..ok.. aku pun annoying.. =_=


Ok.. meh aku nak duk tunjuk antara pic2 yang menggunakan caption yang agak annoying mahupun gedik itu.. aku gune pic2 aku yer.. gune pic2 kome kang mahu aku kena saman nanti.. hahaha..


readyyy...   ok.. 1... 2... 3  ..nahh !


Excuse me... no makeup.. no edit okey..
 * haha.. sebenarnye nak duk tunjuk muke natural la kan.. ..xsuke makeup.. x suke edit..kengkunun sambil2 nak memerli budak2 perempuan lain yang suke pakai makeup tebal2.. n tunggu comment yang berbaur pujian seperti ini : 


" awak tetap nampak sangat gojes without makeup.. " 


eah2 .. tapi pic atas ni memang tak edit langsung tau..(sebenarnye aku pun same gak.. hahaha )
tu tengok.. ade tuala hingus sape ntah.. wakakaka..


saya dah gemuk ! achaner ni? terpakselah diet :(


* Cari pic yang paling slim river sambil meletakkan caption " saya dah gemuk " sambil buat smiley muke sedeyyy.. dan tunggu comment cmni :


" awak slim lah.. mana ade gemuk"


saya biasa2 je.. tak secantik awak-awak pun 
* Post gambar yang kite rase paling cun la mengalahkan pic Nora Danish.. then cakap " saya tak cantik macam awak ". sambil mengharapkan kawan2 perempuan yang lain kate.. 

" eah.. xla.. awak lebih cantik dari saya meh " 

With my bff.. Bedah.. comel kan die..
saya tak secomel die ..

* sambil menunggu komen dari kengkawan yang lain atau Bedah sendiri yang mengatakan sedemikian :

" mane ade sayangsss.. u pun comell :) "



Budak gedik snap pic ..

* tanpa sempat orang lain mengatakan beliau gedik.. terlebih dahulu meletakkan caption sedemikian rupe..


suke like,comment tau.. !
. tak suke kau boleh pergi mati/unfriend aku/block aku/hide dari news feed..
ado aku kesahh?


* tetiba nak mengamuk tak tentu hala.. elok2 orang nak suke jadi tak suke lak.. hahaha..


okey.. thats all.. hehe.. ala.. sebenarnya bende ni tak annoying pun.. tapi best..kekadang kelakar pun ade..hehe.. sebenarnya aku tak kutuk korang je.. aku kutuk diri sendiri jugak.. hahaha..bukti? tu ke kan pic2 aku sendiri.. lalalala.. dan terkadang  ade  jugak ape aku post pic caption gedik2 ..errr.. terkadang ke selalu? hahaha.. ado aku kesah?  ( annoying ) hahaha :D 


k.. bhaiiii .. :D



.

Suka Entry ni? Like la !!