! Bila Si Gadis Berbicara !: June 2011

Thursday, 23 June 2011

MATAKU NAMPAK HANTU !!!!!!!?????




 Emmm...  mula-mula aku macam x berapa nak percaya dengan mata aku ni.. korang pun mesti ade kan pengalaman2 mistik korang..tapi ni aku nak share antare pengalaman aku yang boleh dikatakan mistik tu...huuu..


Kisah bermula seawal aku darjah 5..Mase tu nak g tuisyen kat sekolah...lepas Maghrib mase tu... Seingat aku macam pkul 7.45 pm gitulah..g tuisyen tu naik motor,,abg aku yang hantar.. aku asyik menoleh-noleh kebelakang sbb lampu moto belakang x hidup,,risau takut orang langgar sebb x npk berikutan kawasan kampung yang xde lampu..kat kampung aku tu ade satu jambatan highway..
macam-macam la dengar cerita seram kat situ.


Antara yang terfemes sekali ialah pocong..ade cite pernah nampak pocong bergolek-golek lah..emm,mase ngah memerhatikan lampu moto tu..aku pun menoleh ke depan balik..mase nak menoleh ke depan tu la aku tbe2 ternampak bende putih kt depan moto.. abg n adik aku x nampak kot...coz dowg cam xde pape je...aku terpana sekejap,bende tu terlompat-lompat n berbungkus. yang pasti kaki die x jejak !!! aku perasan moto tu mcm lambat je nak naik atas jambatan tu...


hmmm..aku yang terkedu tgkkan je lah bende yang aku anggap POCONG tu melintas ngn penuh tata tertibnye..sampai je pocong tu kat divider jambatan tu... pocong tu berpusing-pusing kat atas menyerupai kain putih..pehhh... hebt la ..hahaha... lame gak la die berpusing,,,saje la tu gaknye nak tunjuk aksi,, hahaha... then,, pocong tu da lpas divider jalan. die pun turun bukit dengan pnuh sopannya,,,  yang pasti die terlompat-lompat..emmm, die pnye imej pun antara nyata dengan x nyata,,, tapi memg aku nampak..  


Kepada siapa yang x percaya dengan cerita aku ni terpulang la,,,heeee..  tapi aku memang nampak dan itu antara pengalaman yang best kot,,sebab first time nampak pocong,,selalu tgk kat tv je.. sejak dari tu aku selalu gak nampak hantu sampai la sekarang..  huhuhu.. tapi wat xtau je lah...haaa.. untuk pengetahuan,,kejadian ni berlaku kat jambatan highway PARIT AWANG YONG PENG,JOHOR,,,emmm,  yang lain-lain hantu  next post lah cerita...


heeee..tq pada yang sudi bace tu ...  :)






Suka Entry ni? Like la !!

Sunday, 19 June 2011

4 CARA PELIK KURANGKAN STRESS.





STRESS ?? Setiap orang kat dunia ni msti tak terlepas daripada menghadapi masalah.Tak kiralah masalah tu besar atau sekecil hilang duit 20sen .Bagi yang x pandai nak kawal perasaan tu mstilah terStress ...huhu.. Biasanya orang msti bagi tips cne nk hilangkan stress dengan cara yang lbih formal kan,, tapi kali ni aku nak bagi 4 care yang agak kepelikan sikit untuk hilangkan atau pling2 pun kurangkan la sikit stress tu....

  1. Cabut Rumput Kat Laman Rumah.
         Cara ni mungkin la berkesan.. sebab kalau kita tgah geram atau mara .Kita mesti  rase  nak bling sesuatu.Macam sesetengah orang bling henfon lpas gado ngn awek..Alahai,watpe wat cmtu .ape yang kita dapat? henfon dah la rosak..awek tu pun lum tentu jadi bini korang nanti..kui3.Cuba kalau kita cabut rumput,selain dapat berkhidmat ngan kedua ibu bapa,kita dapat gak mengindahkan halaman rumah kita sekaligus dapat hilangkan geram dengan cabut rumput tu kuat2. huhu.. Sekurang-kurangnya hilanglah sikit stress kita tu kan...HAHAHA..


cabut jangan x cabut ..






  2. Cari Pasal
  
            Pernah tak cikgu atau lecturer korang masuk kelas tibe-tibe nak mengamuk?? haha..Die sebenarnya tengah nak kurangkan stress die tu lah..Dengan mencari pasal dengan student die..dengan cara ni sedikit sebanyak dapatlah melempiaskan rase kemarahan die tu..tu kalau korang cikgu atau lecturer blehlah wat kat student korg.haha.. kalau dah xde mangse sgt bolehlah cari pasal dengan kucing atau lipas.Caranya dengan menghembuskan asap rokok kat muka kucing tu..Lpas tu kalau korang dapat tau kucing tu kena kanser akibat asap rokok tu msti korang puas dan hilanglah stress..HAHA.. yang lipas lak.korang try la cri kawasan perumahan lipas then spray racun lipas..hahaha...msti korang puas dan hilang stress.Di samping tu,dapatlah jage kebersihan daripada serangan lipas..huhu.



      3.Kutip Batu Tepi Jalan

Dengan care ni mgkin la dapat hilangkan stress kita tu,,sebab kenape? masa kita akan terisi dengan usaha mengutip batu-batu tepi jalan.Sekaligus kita dapat lupa tentang masalah kita.Tp kutiplah dengan care yang bermanfaat cket,kutip batu yang agak2 unik dan ade nilai komersial, tapi agak2 cket jangan kutip batu yang kat tanah perkuburan lak,,kang dowg tuntut susah lak..haha,,batu pe tu ? batu nisan..heee.. batu kat air terjun yang besar2 tu pun jangan lah korang kutip sebab nampak sangat cam x sopan,,huhuhu







4. Window shopping

Hihihihhii..selalu window shopping ni juz jalan2 je n xbeli pape pun kan. Tapi aku nak bagi care yang best sikit bagi hilangkan stress.Mule-mule korang ambel troli then jalan2 dengan muke riak sambil ambil barang-barang kat mall tu dengan muka berlagak tanpa melihat harga barang tersebut.Ambil semua barang yang korang nampak sampai troli tu penuh.Then,tinggalkan begitu saje.. mesti korang akan puas sebab korang dah menambahkan kerja pekerja pasaraya tu tuk letak blik barang2 yang korang dah berlagak cam nak beli td tu..Then,korang ameklah sekampit gula atau sebotol sos pergi kaunter dan bayar dengan selambenye tanpa menimbulkan sebarang syakwasangka..hahaha..


    
Hahaahahaha.. tu jelah 4 cara yang aku mampu nak kongsi dengan korang. Mungkin nampak cam majalah ujang sikit ,,Tp cuba lah try,,,sebab aku pernah wat gak care cmtu..

                   Selamat Mencuba yer...!!!!!!!!











Suka Entry ni? Like la !!

Saturday, 18 June 2011

CARA PUTIHKAN KETIAK.....







Kebanyakan dari kita biasanya menghadapi masalah ton ketiak x sama dengan warna kulit kita,biasanya ketiak kite msti lagi hitam..kih3.Biasanya orang perempuan lah yang kisah pasal ketiak hitam ni sebab perempuan suke pakai baju yang menampakkan ketiak mereka. Lelaki x berapa kisah kot..Tp kenape ketiak kita lbih gelap dan hitam ek? emmm ..Sebab kenape? Ni antara sebabnye  :

  1. Penggunaan pencukur bulu ketiak yang kerap.
  2. Masalah berpeluh yang 'kronik'.
  3. Kurang mandi.
Selain gunekan deodorant yang banyak jual kat Guardian,Watsons atau kedai runcit berdekatan.. kita boleh try test cara yang lebih tradisional... Bagi yang berminat bolehlah ikut step2 ni ea...  :
  1. Sediakan kapur makan atau kapur sireh dan beberapa biji limau nipis.Kalau dah rase hitam sangat tu,bolehlah ambil satu pokok limau nipis tu...hehe.
ni gambar limau nipis bagi yang xpernah tgk ..
    




ni pulak kapur sireh.


 2. Campurkan secubit kapur dengan perahan limau nipis hingga sebati dalam satu bekas kemudian sapukan ke bahagian ketiak korang yang hitam tu.Biarkan selama 15 minit.Sebaik-baiknya lakukan  semasa mandi..

3.Seeloknye,gosok bahagian ketiak korang menggunakan kepala lutut untuk mendapatkan hasil yang lbih maksimum.Jangan gunekan berus kaki atau berus jamban .sebab nmpak macam tak senonoh je gayenye kan,...huhuhu.

4.Amalkan 2 kali seminggu, sehinggalah ketiak idaman mencapai sasaran.
5. Jika korang serasi dengan cara ni, hasilnya ketiak korang bukan saja bertambah cerah malah tidak berbau   lagi
    


     SELAMAT MENCUBA !!!!!

Suka Entry ni? Like la !!