! Bila Si Gadis Berbicara !

Sunday, 12 January 2014

Serbuk Roti @ Breadcrumbs -homemade-




sumber gambar dari dapur DPP Proton UUM.



Gambar atas ni ape yg kite panggil breadcrums ataupun dalam bahasa melayunya serbuk roti..At first aku tak tahu pun boleh buat sendiri benda ni..tapi hakikatnya boleh rupanya buat sendri breadcrums ni.Apa fungsi serbuk roti sebenarnya ? ok..untuk menyadur segala ape yg kite nak masak..macam gamba atas ni aku salut breadcrums kat kentang,ayam roti pun boleh..sebelum tu jangan lupa telur untuk bagi dia melekat..aihh..entahlah..mase aku belajar sem lepas macamtu lah aku buat.. hemoo..cakap macam tak yakin..Zzzz.. tapi betullah tu.. :D


sumber gambar dari dapur DPP Proton UUM.

Cara 1 - Oven atau toster

Bakar roti dalam oven atau toster, kemudian ramas sehingga hancur. Kalau oven tak ada, toster pun tak ada, jadi kena cari cara lain.

Cara 2 - Simpan dalam peti sejuk

Simpan roti dalam peti sejuk selama 3-4 hari. Setelah keras, hancurkan hingga menjadi serbuk. 

Cara 3 - Jemur

Jemurlah di bawah sinaran matahari memancar2..haha :D

Cara 4 - Goreng tanpa minyak

Koyakkan roti kecik-kecik, kemudian goreng dalam kuali tanpa minyak sampai dia garing. Kemudian blend dengan blender ..tADAAAA !!  Cara ni paling praktikal kot..jadi,mengikut saranan saya gunakan cara ini.. sekian.. 


SELEPAS DIGORENG HASILNYA AKAN MENJADI SEPERTI INI : 

   
                                


                                 




.. 

Suka Entry ni? Like la !!

Thursday, 27 June 2013

Segmen : Mari Tambah Kenalan Blogger By Mr.K









terase nak join segmen ni lepas cek shoutbox tadi..walaupun tarikh tutup segmen lagi 3 hari..ok !

Mr.K suruh beritahu jumlah followers setakat ni.. followers saya setakat ni ade 621 orang .. sekian ! 






.
Suka Entry ni? Like la !!

Wednesday, 26 June 2013

seriously ! i miss my ex :'(





Hello ! title entry bukan main macam nak siram minyak kat en.boyfriends kan.. opsss.. boyfriend.. no s ..  heheheww.. :D 

dah 7 hari balik rumah lepas habis je final haritu terase macam laptop ni 24 hours je melekat depan muke.. haisyy.. ok.. ni mukadimah saje.. hee.. ape yang aku nak cerita sebenarnya ialah ? ok ! persoalannya .. siape laki kat atas ni ? sampai nak rindu2 kan? serius .. memang rinduuuu..

Sebenarnya saya isteri dia ! eah .. no ! sebenarnye aku ni tersangatlah bosan duk cari2 movie yang agak boleh layan kepala.. terbukak lah youtube.. terjumpe lah balik video ni..terasa sedih untuk kesekian kalinya.




                                                 oklah .. sebenarnya lelaki tu .. 



    

                                                               Achik Spin.. !!

Terbukak Jangan tidur lagi edisi khas achik tadi menangis pulak tetibe..terase touching pulak arini.. tadi tengok cerekerama wawa zainal pun menangis.. haihh ! 

Serius aku memang peminat tegar arwah ni dulu.. Album die semua aku beli.. lagu2 die semua aku hafal ..termasuklah lagu2 raya die sekali. tak percaye ? jum karoke :D 

 Malah.. 

Semua filem , drama, mahupun telemovie die semua aku tengok berulang kali.. dan novel,maksud aku autobiografi pelangi jiwa arwah dgn nana dulu pun aku beli.Sanggup kumpul duit kengkunun nye sebab nak beli novel die..last2 mak pun simpati dan terus je belikan.. hehee.. strategi tu.. kena tunjukkan kegigihan..lalalala.. 


            
                   ok ! ni lah autobiografi tu .. beli mase aku darjah 6.. Alhamdullilah..masih simpan lagi..

Aku ikut perkembangan die dekat paper,majalah .Aku akan cek setiap pelusuk surat kabo mne lah tau ade nama die.. maklumlah dedulu mana ade keek,instagram,fb ke twitter kan.. 

DAN 

aku akan dengar carta era setiap minggu nak tengok lagu janji kita dgn paling comel dekat tangga berape.. sanggup duduk depan radio berjam2 padahal radio je kot..boleh dengar walaupun tgah cuci kain,buli jiran mahupun petik lada kan ? 

Dedulu pnah lah,terbayangkan die ni jadi boyfriend aku.. hehehe..ala.. bebudak dulu kan..macam adik aku Ikah yang tergile2kan Zyn Malik,Sarah yang tergilekan Izzue Islam..hehew.. 


Itu sahaja entry pada pukul 5 pagi ni.. semoge arwah tenang disana ..Al-Fatihah.. aku tetap peminat arwah walaupun die dah pergi lebih kurang 3 tahun lalu.

Sekali lagi.. maaf en.boyfriend..title tu bergurau saje ..  hehehee .. :D    


YANG BENAR , 

............................
(PEMINAT TEGAR ACHIK SPIN ) 



:D 



.
Suka Entry ni? Like la !!